Απεπέμφθη τελικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός και το κόμμα του από το μπλοκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ύστερα από ψηφοφορία στη Συνεδρίαση της Ομάδος, το Fidesz ετέθη εκτός, με ψήφους 190 υπέρ και 3 κατά.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα και σε περίπτωση που ο Βίκτορ Όρμπαν δεν προσχωρήσει σε άλλη ομάδα, τότε το Fidesz:

  • Δε θα μπορεί να συμμετέχει στις συναντήσεις του ΕΛΚ
  • Δε θα έχει δικαίωμα ψήφου
  • Δε θα έχει δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για πόστα εντός του κόμματος

Διέρρευσαν σχέδια του ΕΛΚ για «συμμόρφωση» του Fidesz

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Russia Today, είχαν διαρρεύσει στα κοινωνικά δίκτυα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το ΕΛΚ είχε συντάξει ένα σχέδιο που θα εξανάγκαζε το Fidesz να συμμορφωθεί. Η πρόταση περιελάμβανε μία λίστα «όρων» που το ΕΛΚ θα περίμενε από τους Ούγγρους να εκπληρώσουν, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της εκστρατείας σπήλωσης του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με «fake news» και της εγκατάλειψης αυτής της τακτικής για το μέλλον.

Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται, ότι όσο το Fidesz θα εργάζεται για να ικανοποιήσει αυτές τις απαιτήσεις, η ιδιότητα του κόμματος-μέλους θα αρθεί, μπλοκάροντας κάθε δυνατότητά τους να ψηφίζουν και να καταλαμβάνουν θέσεις εντός του ΕΛΚ.

Έγγραφο που διέρρευσε με το σχέδιο του ΕΛΚ για το Fidesz
Σελίδα από το σχέδιο του ΕΛΚ, που διέρρευσε στα κοινωνικά δίκτυα.

Αιτία οι επιθέσεις σε Ε.Ε., Γιούνκερ και Σόρος

To Fidesz εξαγρίωσε το ΕΛΚ, τον Φεβρουάριο με μια προεκλογική εκστρατεία που απεικόνιζε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την γραφειοκρατία της ΕΕ ως όργανα του δισεκατομμυριούχου Τζωρτζ Σόρος, εξυπηρετώντας τις πολιτικές υπέρ της μετανάστευσης.

Βίκτορ Όρμπαν: Θα μείνουμε!

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε μεταξύ άλλων:

«Η εξαίρεση του Fidesz θα μετατρέψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε έναν στενό και αριστερότροπο οργανισμό», σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μείνουν στο ΕΛΚ για να «διασφαλίσουν την ενότητα των συντηρητικών δυνάμεων εν όψει των Ευρωεκλογών».

Δεν πρέπει πάντως να βιαστεί κανείς να κρίνει τον Όρμπαν για ενδοτικότητα. Σε καμία περίπτωση δε θα ζητήσει συγγνώμη. Η δήλωσή του κρίνεται ως εκ του ασφαλούς, καθώς η θητεία αυτής της Ευρωβουλής τελειώνει σε δύο μήνες και ο χάρτης των πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο θα επανασχεδιαστεί, με τους Ευρωσκεπτικιστές να αποτελούν πιθανότατα δεύτερη δύναμη.

Η ομάδα ENF (Europe of Nations and Freedom) έχει προ καιρού δηλώσει ότι επιθυμεί να εντάξει τον Όρμπαν στις τάξεις της. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αυτό θα γίνει ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές. Και τότε θα μιλάμε για ένα πανίσχυρο ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο θα διεκδικεί πλέον στα ίσα τα ινία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.