Η διάδοχος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ απέρριψε το όραμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενη τη συγκέντρωση περισσοτέρων εξουσιών στην Ε.Ε.

Η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών, γνωστή στη Γερμανία με τα αρχικά της AKK, παρουσίασε το δικό της προσωπικό όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαφοροποιείται κατά πολύ από την πρόταση του Προέδρου Μακρόν και βλέπει αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών αλλά όχι στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική για την προώθηση της σύγκλισης, η οποία συνδέει έξυπνα τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές προσεγγίσεις», δήλωσε η Καρενμπάουερ, υποστηρίζοντας έναν «προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την καινοτομία» που θα χρηματοδοτεί την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Στροφή στα δεξιά με ισχυρά σύνορα και κατά των μουσουλμάνων

Πραγματοποιώντας μια σημαντική στροφή προς τα δεξιά, η ηγέτις του CDU υποστήριξε την ύπαρξη ισχυρών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, λέγοντας: «Η αίσθηση της κοινότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη χρειάζεται ασφαλή εξωτερικά σύνορα».

«Όταν τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν μόνο με εθνικά μέσα, η Frontex πρέπει να κινητοποιείται γρήγορα και να χρησιμοποιείται ως επιχειρησιακή αστυνομία των συνόρων», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη μαζική μετανάστευση και την ενσωμάτωση, ξεχώρισε τμήματα της ισλαμικής κοινότητας λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με ομάδες που έχουν πεποιθήσεις «ασυμβίβαστες με τις ιδέες μας για μια ανοιχτή κοινωνία».

Ζητά περικοπές των εξόδων και φορολόγηση των γραφειοκρατών των Βρυξελλών

Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Ε.Ε. λαμβάνουν αφορολόγητο εισόδημα αποτέλεσε επίσης πηγή κριτικής για την Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει να φορολογούνται και ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συνεδριάζει μόνο στις Βρυξέλλες.

Αν και απέρριψε την πρόταση του Μακρόν για έναν βασικό ευρωπαϊκό μισθό, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ της ιδέας ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απάντηση στο Μακρόν από την ηγέτιδα της CDU σηματοδοτεί μια σημαντική διαφοροποίηση από τη στενή σχέση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου και της σημερινής Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που υπέγραψε μια συμφωνία «αδελφοποίησης» νωρίτερα αυτό το έτος για να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και η οποία γενικά κλείδωνε το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Μακρόν.