ΣΑΝΤΑ ΦΕ. Ο επικεφαλής στην Αμερικανική Συνοριοφυλακή (Customs Border Protection) Κέβιν Μακάλιναν, προειδοποίησε εχθές για μία δυσβάσταχτη κατάσταση εν όψει της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ μέσω των αμερικανομεξικανικών συνόρων. «Το σύστημα είναι ήδη κορεσμένο και κινδυνεύει να καταρρεύσει.» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα DIE WELT.

Μόνο τον περασμένο μήνα 76.000 άτομα από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αποπειράθηκαν να παραβιάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ. Δουλέμποροι μετέφεραν τον κόσμο με λεωφορεία στα σύνορα. «Και μόνο το ότι υπάρχουν αυτά τα δρομολόγια, σημαίνει ότι στα σύνορά μας εμφανίζονται όλο και περισσότερα μικρά παιδιά.» Επιπλέον, εμφανίζονται πλέον και ασθενείς μετανάστες, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν κατάφερναν να φτάσουν τόσο μακριά.

Οι δουλέμποροι προσελκύουν τους μετανάστες με ψεύτικες υποσχέσεις

Οι συμμορίες δουλεμπόρων στην Ονδούρα, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ διηγούνται στους υποψήφιους μετανάστες ότι, αν φέρουν μαζί τους παιδιά, θα περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ ελεύθερα. Γι’ αυτό κιόλας οι χώροι κράτησης έχουν γεμίσει με ολόκληρες οικογένειες. Ως αντίμετρο, ο Μακάλιναν καλεί το Κογκρέσο να λάβει μέτρα, που θα κάνουν τις ΗΠΑ λιγότερα ελκυστικές για τους λαθρομετανάστες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της Συνοριοφυλακής Κέβιν Μακάλιναν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της Συνοριοφυλακής Κέβιν Μακάλιναν

Το περασμένο έτος ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από την Κεντρική Αμερική προκάλεσε μεγάλη ταραχή στις ΗΠΑ. Αυτό είχε αναγκάσει τον Ντόναλντ Τραμπ να στείλει τον στρατό στα σύνορα με το Μεξικό.