ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενώσεως (CDU) της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ προωθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα αφαιρεθεί η γερμανική υπηκοότητα από μαχητές του ISIS που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα. «Είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό μήνυμα. Όποιος πηγαίνει σε τρομοκρατική οργάνωση και έχει δύο διαβατήρια, πρέπει να γνωρίζει, ότι χάνει με αυτόν τον τρόπο το γερμανικό και συγχρόνως τη δυνατότητα, να επιστρέψει στη Γερμανία», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο RND.

Η Γερμανίδα ηγέτις αναμένει τώρα από την σοσιαλ-δημοκράτη Υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϋ (SPD), να συναινέσει στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ωστόσο, το σχέδιο του ελεγχομένου από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) Υπουργείου Εσωτερικών, εμπεριέχει αρκετές ρυθμίσεις, που προκαλούν αντιδράσεις.

Ο λόγος είναι ότι στην Προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων, CDU/CSU και SPD υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία για πιθανές αλλαγές στο νόμο περί υπηκοότητος. Μέχρι στιγμής λοιπόν, δεν έχει επέλθει η απαραίτητη συναίνεση μεταξύ των ετερόκλητων κυβερνητικών ετέρων για μία τόσο βαθιά αλλαγή στο συγκεκριμένο νόμο.

Για την ιστορία, ένας στους τρεις «Γερμανούς» μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διαθέτει διπλή υπηκοότητα. Από αυτούς θέλει να απαλλαγεί η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, πάνω από 300 από αυτούς που ανήκουν στο Ισλαμικό κράτος έχουν ήδη επιστρέψει στη Γερμανία. Υπενθυμίζουμε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να δεχθούν πίσω τους αιχμαλώτους του ISIS, ώστε να δικαστούν στις χώρες τους.