Σε εκκένωση του κατειλημμένου από το 2015 ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια προχώρησαν χθες αστυνομικοί της Ασφάλειας. Η έφοδος στο κτίριο που κατά το παρελθόν στέγαζε τη φοιτητική λέσχη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς πλέον να έχει κάποια σχέση με το ίδρυμα, έγινε νωρίς το πρωί, με την κάλυψη διμοιριών των ΜΑΤ υπό τον φόβο επεισοδίων. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιχείρησης για τη σύλληψη αλλοδαπών που φέρεται να έχουν διαπράξει μεγάλο αριθμό ληστειών και διαρρήξεων στα Εξάρχεια και ευρύτερα στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμπλέκονται και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων.

Η χθεσινή έφοδος στο υπό κατάληψη κτίριο, καθώς και σε άλλα κρησφύγετα των υπόπτων, ήρθε ως αποτέλεσμα μυστικής έρευνας πολλών εβδομάδων που διεξήγαγαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Αφορμή για την έρευνά τους υπήρξαν διαρρήξεις και κλοπές που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στα Εξάρχεια και όχι μόνον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αραχώβης 44 και στα υπόλοιπα κρησφύγετα της σπείρας αστυνομικοί βρήκαν χθες μεγάλο αριθμό από κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια, ρολόγια, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει από σπίτια, γραφεία και σταθμευμένα Ι.Χ. Βρέθηκαν ακόμη διαρρηκτικά εργαλεία και πτυσσόμενα στιλέτα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν συνολικά πάνω από 100 ύποπτοι, κυρίως υπήκοοι από την Αλγερία και το Μαρόκο. Αρκετοί απ’ αυτούς δεν είχαν χαρτιά και δήλωναν Σύροι πρόσφυγες. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η προανάκριση βρισκόταν σε εξέλιξη και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων θα ξεπεράσει τους 100. Απ’ αυτούς περίπου 30 θα διωχθούν για συμμετοχή στη σπείρα και οι υπόλοιποι για την κατάληψη του ακινήτου στην οδό Αραχώβης.

Σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», η φοιτητική λέσχη του ΕΚΠΑ κατελήφθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 με πρωτοβουλία Σύρου αντιεξουσιαστή που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και τη συνδρομή αναρχικής ομάδας με έδρα τα Εξάρχεια. Η κατάληψη είχε σκοπό τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων, που εκείνη την περίοδο έφταναν κατά χιλιάδες στη χώρα. Μερικές μόλις ημέρες αργότερα, οι οικογένειες των αλλοδαπών που είχαν αρχικά εγκατασταθεί στην οδό Αραχώβης 44 μεταφέρθηκαν σε άλλο κατειλημμένο κτίριο επί της οδού Νοταρά και στην παλιά φοιτητική λέσχη εγκαταστάθηκαν 100 – 150 άτομα, αποκλειστικά άνδρες νεαρής ηλικίας από τη Συρία, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Γι’ αυτό και η κατάληψη απέκτησε το όνομα «Single Men». «Ο κύκλος των ατόμων που εισέρχονται ή διαμένουν στον χώρο θεωρείται κλειστός και απόλυτα περιορισμένος στα υπάρχοντα άτομα», επισημαίνεται στο διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι την εποπτεία των αλλοδαπών «ενοίκων» της κατάληψης είχε υπήκοος Συρίας, που είχε πολεμήσει στον εμφύλιο της Συρίας, στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Η πλειοψηφία των ατόμων που διαμένουν στο οίκημα διακατέχεται από ριζοσπαστικές – εξτρεμιστικές απόψεις. Μερικά απ’ αυτά έχουν στην κατοχή τους οπλισμό, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως για τη διάπραξη ληστειών», αποκαλύπτει το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Tον περασμένο Ιούνιο, τριάντα αναρχικοί είχαν κάνει έφοδο στην κατάληψη και ανάγκασαν τους αλλοδαπούς από το εσωτερικό του κτιρίου να απομακρυνθούν, περικυκλώνοντας και συνοδεύοντάς τους μέχρι την οδό Στουρνάρη. Σε κείμενο που ανήρτησαν αργότερα στο Διαδίκτυο τα μέλη της αποκαλούμενης «security team» ανέφεραν ότι τα άτομα της κατάληψης πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία, έσπαγαν και έκλεβαν αυτοκίνητα, παρενοχλούσαν γυναίκες κ.ά.